Ikan Kembung Bumbu Rujak |
Hari ini kepengen ke pasar tradisional Sukodono-Sidoarjo dekat rumahku. Tengok kanan tengok kiri... eh ada ikan kembung di tukang ikan langgananku. Pilih-pilih akhirnya dibersihkan ingsangnya sama si tukang ikan dan dibungkuskan untukku. Yippi... hari ini maem sama ikan kembung. Hmmmm... ikannya diapain yah..!! Setelah berfikir keras dan membolak balikkan menu resep yang ada di otakku akhirnya kuputuskan untuk dibumbu rujak... IKAN KEMBUNG BUMBU RUJAK, Ini resepnya...
Bahan
Ikan Kembung 3 ekor direndam dalam air garam dan jeruk nipis
Bumbu Halus
Cabe merah
Cabe rawit
Ketumbar
Kemiri
Bawang merah
Bawang putih
Tomat
Jahe
Kunyit
Jahe
Kunyit
Garam
Gula
Penyedap rasa
Cara Memasak
1. Ikan kembung digoreng sampai kering dengan api sedang
2. Bumbu halus digerus lalu digoreng sampai bau langunya hilang
3. Tambahkan sedikit air masak sampai mendidih
4. Masukan ikan kembung yang telah digoreng masak dengan api kecil sampai airnya asat (tersisa sedikit)
5. Sajikan
Selamat Mencoba...
Semoga Bermanfaat...
No comments :
Post a Comment